top of page
Search
  • Writer's pictureStefi Sinca

Îndrăgosteală, Iubire și Dragoste


Titlul este cumva compus din sinonime? Nu! Categoric nu! A fi îndrăgostit nu este acelasi lucru cu a iubi. Vorbim din perspectiva sentimentelor.

Ce înseamna sa fi îndragostit? Cum ne dam seama daca suntem? Este dezavantajos pentru noi ? Cum scapam de aceasta stare dezavantajoasa? Voi încerca sa raspund la aceste întrebari.

Ce înseamna sa fi îndragostit?

Putem oferii un sinonim si anume amorezat. A fi îndragostit înseamna sa ti se întoarca lumea cu invers, sa vezi totul în roz si sa fi lipsit de gandirea logica. În momentul cand în capul tau se va produce o lupta dintre a alege cu inima si nu cu creierul, categoric esti îndragostit.

Cum ne dam seama daca suntem?

Am amintit mai sus: lipsa de ratiune este un simptom al acestei stari de confuzie. Iluzia este înca un ”hello” ca esti îndragostit. Ce înseamna asta? Îti formezi o imagine despre cealalta persoana, o imagine perfecta; o/îl creezi dupa cum ai vrea tu sa fie. Dezastrul se va produce atunci cand vei descoperii adevaratul caracter al acestei fiinte.

Este dezavantajos pentru noi?

Categoric! Lipsa de luciditate este un lucru bun? Nu! Probabil ca deja ai raspunsa la aceasta întrebare citind argumentele de mai sus.

Cum scapam de aceasta stare dezavantajoasa?

Asta e o întrebare. Daca pana aici a fost teorie, acum urmeaza practica.

Un singur cuvânt: autocontrol. De cele mai multe ori ne lasam condusi de sentimente. Este suficient de gresit încât sa iei decizii gresite. Pentru a scapa de aceasta stare de îndragosteala trebuie sa îti impui sa simti ceea ce ai nevoie. Mai simplu spus, tu controlezi sentimentele, nu ele pe tine. Ajungi într-o stare de resemnare contemplezi. Te fortezi sa simti ceea ce ai nevoie, iar ceea ce nu, pur si simplu arunci la gunoi. Asta înseamna autocontrol. Nu e usor, dar e eficient.

Iubirea

Un personaj construit de Dostoievski, Ivan Fiodorovici Karamazov, vorbea despre iubirea contemplativa.

Iubirea contemplativa este acea stare care te provoaca sa faci tot ce este necesar pentru cealalta persoana; într-un cuvânt sacrificiu.

Iubirea contemplativa are un defect: sacrificiul are nevoie de spectatori. Cel care ar fi în stare sa se sacrifice nu o va face decât pe scena. Cu siguranta, nu va merge la closet cu asasinul si, eventual, persoana pentru care face acest gest si se va lasa sacrificata. Nici gand. El are nevoie de spectatori, de public, de aplauze. Esafodul ar fi un loc perfect pentru sacrificiul lui. Asta înseamna iubire contemplativa; iubire cu celebritate.

Dragostea

Daca tot ceea ce a fost cu nod în papura a trecut, perfectiunea trebuie sa îsi faca simtita prezenta, corect?

”Dragostea este îndelung rabdatoare, este bogata în bunatate. Dragostea nu pizmuieste; nu se gandeste la rau, nu cauta folosul său. Iarta totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata.” - 1 Corinteni 13

Cred ca este cea mai corecta definitie.

Deci? Unde te afli?

36 views0 comments

Recent Posts

See All

Marea

Defect

bottom of page